Awaria sprzęgła w octavii II 1,9 TDi 105KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radix
    Classic
    • 2013
    • 1

Skodio_, bez sensu w ogóle uciekać Policji
    ...no chyba że się jedzie kradzionym samochodem z trupem w bagażniku :szeroki_usmiech
    radix
  • marcin 1547V
    Classic
    • 2011
    • 5

Witam.
    Od marca posiadam w/w Skodę z 2007 roku, obecnie ma przejechane 183000 km.
    Od pewnego czasu podczas jazdy przez ok 10- 15 min z prędkością ok 150-180 km/godz pedał sprzęgła wpada w podłogę i nie da się wysprzęglić biegu. Po podniesieniu ręką pedału sprzęgła i kilkukrotnym pod pompowaniu wszystko wraca do normy. Dodam jeszcze, iż dużo jeżdżę po mieście i takie sytuacje nie mają miejsca, wszystko jest w porządku. Słyszałem ze wymiana płynu hamulcowego może pomóc, czy ktoś może to potwierdzić :?:

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

spróbuj najpierw odpowietrzyc sprzegło jesli sie nic nie zmieni to wysprzeglnik w skrzynia do wymiany l
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• giqus
        Ambiente
        • 2010
        • 102
        • Octavia III combi (5E5)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Raczej jak kolega napisał.
        Wysprzęglik - w O1 jest na skrzyni, na zewnątrz więc łatwa wymiana. W O2 nie wiem jak jest położony.

Komentarz

• dwaoka
          Elegance
          • 2010
          • 927

marcin 1547V, Po jakim mieście jeździsz 150-180km/h, pytam bo będę omijał z daleka.
          bkc+dsg

Komentarz

• robekcool
            RS
            • 2009
            • 2041
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

giqus, w 02 zależnie od typu silnika. maja i na zewnątrz i w środku obudowy s.b.
            www.k-mot.pl
            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
            Autoholowanie.
            Robert Kulma

Komentarz

• TomekRs
              RS
              • 2011
              • 1670

przy 180km/h wyciagasz pedal sprzegla reka ?

Komentarz

• marcin 1547V
                Classic
                • 2011
                • 5

Zamieszczone przez dwaoka
                marcin 1547V, Po jakim mieście jeździsz 150-180km/h, pytam bo będę omijał z daleka.

Hehe widzę ze mamy problem z czytaniem ze zrozumieniem, a poza tym jest napisane z jakiego miasta jestem. Pozdrawiam.

[ Dodano: Nie 16 Paź, 11 13:51 ]
                Zamieszczone przez octaviars1
                przy 180km/h wyciagasz pedal sprzegla reka ?
                Myślisz ze jak mam pedał sprzęgła w podłodze to dalej trzymam nogę na gazie i nie wytracam prędkości, a poza tym hamulce mam sprawne. Współczuje Twoim pasażerom skoro wpadłeś na pomysł ze przy 180 km/godz można się schylić, aby podnieść pedał sprzęgła. Hehe nie opisywałem wszystkiego szczegółowo, ponieważ myślałem ze pewne rzeczy są logiczne, ale jak widać to się pomyliłem Pozdrawiam.

[ Dodano: Sro 25 Wrz, 13 17:12 ]
                Witam Wszystkich, trochę to trwało ale uporałem się z problemem, tak długo ponieważ zgodnie z podpowiedziami kolegów jeździłem wolniej i było w mare w porządku. :lol:
                Dobra a teraz tak poważnie, wymieniłem wysprzęglik który znajduje się na skrzyni biegów, koszt ok 200 zł czas to jakieś dwie godziny trzeba wyciągnąć akumulator i jego obudowę pod nią jest schowany owy wysprzęglik, po demontażu bardzo podobny do siłownika centralnego zamka (uniwersalnego).
                Dodam tylko że moja czarnulka ma już 261000 km, i wszystko oprócz stycznika w zamku kierowcy działa bez zarzutów :lol:

Może komuś pomoże moja podpowiedź

Komentarz

Pracuję...